Contact Us

Ads 468x60px

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΑΛΒΑΡΕΖ ΟΣΚΑΡ - ΕΝΑΣ ΓΝΗΣΙΟΣ «ΛΑΤΙΝ» ΓΚΟΛΤΖΗΣ

Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια, ο Όσκαρ Αλβάρεζ μεταγράφεται από τον ΠΑΣ Γιάννινα στον Παναθηναϊκό, και συνεχίζει να «φορτώνει» με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα στα ελληνικά γήπεδα. ΤοSportaction θυμάται…
Στην αυγή της δεκαετίας του 1970 ο ΠΑΣ Γιάννινα κάνει ακόμα τα πρώτα δειλά βήματα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, «γεννημένος» από την συγχώνευση των Ατρομήτου Ιωαννίνων και Αβέρωφ. Το 1971 ο Γκόμεζ Ντε Φαρία πατάει επί ελληνικού εδάφους για να αναλάβει τις τύχες του ΠΑΣ Γιάννινα. Γεννημένος στην Πορτογαλία, μεγαλωμένος στην Αργεντινή και παντρεμένος με Ελληνίδα, αποδέχεται τη πρόκληση να καθίσει στην άκρη του πάγκο των Γιαννιωτών σε ηλικία μόλις 34 ετών.
Ο Ντε Φαρίααποφασίζει να αξιοποιήσει της γνώσεις και τις διασυνδέσεις του από την αγορά της Αργεντινής, και αυτή η επιλογή άλλαξε την μοίρα του συλλόγου. Ο Πορτογάλος τεχνικός διαλέγει έξι Αργεντινούς, οι οποίοι μέσα σε διάστημα μερικών μηνών έρχονται στην Ελλάδα, επικαλούνται ελληνικές ρίζες, παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα και αγωνίζονται με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Μισή ντουζίνα ποδοσφαιριστές, μισή ντουζίνα όνειρα…

osalafier2Τα ονόματα των Εδουάρδο Κοντογιώργακη (Ριγκάνι), Αλφρέδο Γκλασμάνη (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκη (Πάστερνακ), Εδουάρδο Λίσα, Χουάν Μοντέζ και Όσκαρ Αλβαρέζ, έγιναν σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων της ομάδας, αλλά και θέμα συζήτησης των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων σε κάθε γωνιά της χώρας. Υποθέσεις ελληνοποιήσεων και «ελληνοποιήσεων» υπάρχουν πολλές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, και έχουν αναχθεί πλέον στην σφαίρα του μύθου, με την εγκυρότητα και την νομιμότητα τους να ακροβατεί ανάμεσα στα σκονισμένα κιτάπια ληξιαρχείων και το ελληνικό παραγοντικό δαιμόνιο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα φυσικά και δεν ήταν η πρώτη – ούτε η μοναδική – ομάδα που ακολούθησε την συγκεκριμένη τακτική, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις αθλητών που «βαφτίστηκαν» εν μία νυκτί «ομογενείς». Ίσως όμως ήταν η ομάδα που μπορεί να υπερηφανεύεται πως πέτυχε διάνα στις επιλογές της, καθώς το μάτι του Ντε Φαρία δεν λάθεψε, και οι Αργεντινοί του ΠΑΣ Γιάννινα συνέβαλαν αποφασιστικά στην δημιουργία μιας ομάδας που απολάμβανε της αναγνώρισης της ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης, και κέρδισε το – αντιπροσωπευτικό της εκτίμησης – προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου».

Ο Ντε Φαρία «μπόλιασε» τους Έλληνες ποδοσφαιριστές του ρόστερ των Γιαννιωτών με το ταλέντο των Αργεντινών, και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Ο ΠΑΣ Γιάννινα αρχίζει να παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο, οι «λάτιν» έχουν στα χέρια τους το δημιουργικό και εκτελεστικό κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά οι Ηπειρώτες χάνουν στις λεπτομέρειες την άνοδο για τα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής. Την σεζόν 1973-74 ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να φράξει τον δρόμο του ΠΑΣ Γιάννινα προς την καταξίωση. Η ομάδα έχει «δέσει», ο Αλβάρεζ σκοράρει κατά ριπάς, εντυπωσιάζοντας με την τεχνική του κατάρτιση αλλά και την δύναμη του, και οι Γιαννιώτες κατακτούν το πρωτάθλημα σε έναν εκ των τριών ομίλων της Β’ Εθνικής και ετοιμάζονται για την παρθενική τους συμμετοχή στην κορυφαία κατηγορία. Η συμβολή του Οσκαρ Αλβάρεζ σε αυτή την προσπάθεια; 55 γκολ σε δύο σεζόν στα γήπεδα της Β’ Εθνικής, με τον Αργεντινό φορ να δίνει τα διαπιστευτήρια γνήσιου γκολτζή. Ο Αλβάρεζ συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και ολόκληρη η πόλη των Ιωαννίνων χόρευε σε ρυθμούς…λάτιν, έστω και χωρίς τον «αρχιτέκτονα» Ντε Φαρία, που είχε αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία. Ο ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτη πορεία στην Α’ Εθνική, πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες σε βάρος των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, κοιτάζοντας στα μάτια κάθε αντίπαλο, και κερδίζοντας την συμπάθεια των ουδέτερων, και όσων γούσταραν να βλέπουν μπάλα.

Το 1976 ο Παναθηναϊκός αποφασίζει πως ο Οσκαρ Αλβάρεζ είναι ο «εκλεκτός» για την επιθετική του γραμμή. Οι «πράσινοι» προσφέρουν 5,35 osalafier1εκατομμύρια δραχμές, ο κόσμος αντιδρά, αλλά η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα τελικά συναινεί, και ο Αλβάρεζ «κατηφορίζει» στην Αθήνα, αφήνοντας παρακαταθήκη τον τίτλο του δεύτερου σκόρερ στην Ιστορία του «Άγιαξ της Ηπείρου», και την βεβαιότητα πως έβαλε και αυτός ένα λιθαράκι στην δημιουργία του μύθου της μεγάλης ομάδας των Γιαννιωτών. Η πρώτη σεζόν του Αργεντινού φορ με την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, ονειρική. ΟΑλβάρεζ «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα 19 φορές, κατακτά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, και είναι ο πρωταγωνιστής της ομάδας που υπό τις οδηγίες του Κάζιμιρ Γκόρσκι φτάνει στο νταμπλ. Η συνέχεια ωστόσο δεν είναι ανάλογη. Ο Παναθηναϊκός ακολουθεί πτωτική πορεία, οι «σημαίες» Μίμης Δομάζος καιΑντώνης Αντωνιάδης αποχωρούν, οι «πράσινοι» μένουν μακριά από τους τίτλους, ο Οσκαρ Αλβάρεζσυνεχίζει να σκοράρει, αλλά τελικά αποφασίζει να αναζητήσει αλλού την τύχη του, ύστερα από μια πενταετία με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, στην οποία έκανε 57 φορές τους φιλάθλους του«τριφυλλιού» να υψώσουν τις γροθιές στον ουρανό πανηγυρίζοντας.

Ο επίλογος της λαμπρής καριέρας του Οσκαρ Αλβάρεζ στα ελληνικά γήπεδα, γράφτηκε με την φανέλα του Ατρομήτου. Μπορεί το «αντίο» του Αργεντινού φορ στους Έλληνες φιλάθλους να μην είχε τη «λάμψη» που ίσως του άξιζε, με τον Αλβάρεζ να «χάνεται» στην γενική μετριότητα του συλλόγου του Περιστερίου που υποβιβάστηκε στο τέλος εκείνης της σεζόν. Σίγουρα όμως η ετυμηγορία της ποδοσφαιρικής κοινής γνώμης τοποθέτησε τον «λάτιν» γκολτζή στην λίστα των κορυφαίων επιθετικών που πάτησαν στα ελληνικά γήπεδα. Και αν οι μαρτυρίες όσων παρακολούθησαν από κοντά τα κατορθώματα του Αλβάρεζ δεν επαρκούν, ή κρίνονται υπερβολικές, θα υπάρχει πάντα η «προίκα» των γκολ που πέτυχε για να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

sportaction.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats